ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ (ΠΟΒΣΚΞ)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΒΣΑ)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΒΥΕ)

29/3 διαδηλώνουμε

«Να κατοχυρωθεί εδώ και τώρα με νομό η προστασία των επαγγελματιών

στην περίπτωση ασθένειας»

Συνάδελφοι

   Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία μας, γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες καταγγελιών συναδέλφων  που αναγκάζονται να  βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους σε περίπτωση ασθένειας. Ποιο πρόσφατο παράδειγμα, ο καρδιοπαθής  ιδιοκτήτη καθαριστηρίου από τον Άγιο Δημήτριο, Αττικής. Για αυτόν αλλά και για χιλιάδες άλλους η άδεια του θεράποντα γιατρού δεν είναι παρά «μια κόλλα χαρτί για το αρχείο» αφού δε υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που θα προκύψει από το απαραίτητο για την ανάρρωση του χρονικό διάστημα που θα λείψει από την εργασία του.

   Επανειλημμένως έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα να λυθούν νομοθετικά αυτά τα ζητήματα, με τις κυβερνήσεις να επιμένουν να διατηρούν μια κοινωνική αδικία χρόνων και την ίδια ώρα να επιβαρύνουν επιπλέον με τις πολιτικές τους τον μικρό επαγγελματία. Μόνο τους τελευταίους μήνες , από την αρχή του χρόνου μετράμε:

·      Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4% από 1/1/2024

·      Την απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης όσων συναδέλφων έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και δεν μπορούν να τα ρυθμίσουν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων.

·      Την Κοινή Υπουργική απόφαση για λειτουργία των απογευματινών ιατρείων με «ταρίφα» που μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ.

·      Νέο φορολογικό

   Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αυξημένες υποχρεώσεις, η ακρίβεια, που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στην εντατικοποίηση της δουλειάς με επιπλέον καταπόνηση του οργανισμού, πλέον δεν αφήνουν περιθώρια στους συναδέλφους. Το «την υγεία μας να έχουμε πρώτα» για τους αυτοαπασχολούμενους  είναι παρελθόν.

    Μετά από συνεχόμενες ενοχλήσεις στο υπουργείο εργασίας, σε 3 διαφορετικούς υπουργούς (που έχουν αλλάξει από τότε που φέραμε στο προσκήνιο αυτά τα ζητήματα) και μετά από την έντονη διαμαρτυρία μας στη τελευταία συνάντηση, που απαιτήσαμε επιτέλους να πάρουμε απάντηση για τα δίκαια αιτήματά μας, το υπουργείο όρισε συνάντηση για την Παρασκευή στις 29 Μαρτίου. Εκεί αντιπροσωπεία των ομοσπονδιών μας θα απαιτήσει να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

   Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, κάθε συνάδελφο, να δώσουμε στη συνάντηση τη βαρύτητα που της αναλογεί. Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την

29 Μαρτίου στις 13.30 έξω από το υπουργείο Εργασίας .

Απαιτούμε:

·      Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

·      Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία, που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολουμένους, και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

·      Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.

·      Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία  ΔΕΚΟ και Τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.

·      Δωρεάν σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.

·      Κατάργηση τους εισφοράς για την υγεία.

·      Πρόωρη – αναπηρική σύνταξη για όσους  καταστούν ανίκανοι για εργασία.

·      Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όσους κλάδους και για όποια επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους,  με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια, και εισφορές επιδοτούμενες κατά ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.