ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

Ανακοίνωση 13/09/2023

Συνάδελφοι,

 τρία χρόνια μόλις από τις προηγούμενες πλημμύρες στη περιοχή κι ο λαός της Θεσσαλίας γίνεται για άλλη μια φορά μάρτυρας της γύμνιας ενός κρατικού μηχανισμού επιλεκτικά ανίκανου να τον προστατέψει πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της καταστροφής. Η μεγάλη ένταση του φαινομένου δε μπορεί να γίνει για άλλη μια φορά άλλοθι  για τα ανύπαρκτα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και μάλιστα μιας περιοχής που έχει πρόσφατα ξαναζήσει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Ούτε όμως μπορεί να συσκοτίσει τις ευθύνες δήμων, περιφέρειας και κυβέρνησης που χιλιάδες λαού αφέθηκαν στη τύχη τους λόγω έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων.

Η κατάσταση που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές, είναι δραματική. Ανάμεσά τους και δεκάδες βιοτεχνίες του κλάδου που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες και εμπορεύματα. Η πολυετής οικονομική κρίση, οι συνέπειες της πανδημίας, οι πλημμύρες του 2020, η ακρίβεια και τώρα ξανά οι πλημμύρες καθιστούν απαγορευτική την επαναλειτουργία τους χωρίς την άμεση παρέμβαση του κράτους, που δε μπορεί παρά να καλύπτει στο ακέραιο όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη καταστροφή, αλλά και να συμπεριλαμβάνει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των επαγγελματιών της περιοχής για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Αντ αυτού η κυβέρνηση εμπαίζει τους επαγγελματίες.

Αρνείται να τους αποζημιώσει για το 100% των ζημιών και παράλληλα παρουσιάζει την ΕΕ ως σωτήρα που θα συνδράμει οικονομικά, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι με βάση τις δικές της οδηγίες, σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας, δεν θεωρούνται επιλέξιμα, έργα υποδομών που δεν είναι ανταποδοτικά.

Από την άλλη, φαίνεται ότι η κυβέρνηση θεωρεί τους συναδέλφους συνυπεύθυνους για τη καταστροφή. Τουλάχιστον κατά ένα 30% επειδή μάλλον έτυχε να δραστηριοποιούνται στη περιοχή!! Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθεί ότι οι αποζημιώσεις δε θα ξεπεράσουν το 70% της ζημιάς;

Καταγγέλλουμε τη κυβέρνηση γιατί την ώρα που όλη η Θεσσαλία έχει πνιγεί και θρηνούμε 15 ανθρώπινες ζωές,  που χιλιάδες κόσμου έχουν καταστραφεί, που οι επαγγελματίες δε ξέρουν αν θα ξαναλειτουργήσουν, η κυβέρνηση  με διάφορα τεχνάσματα οδηγεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες ή στην ανεργία, ή στην αγκαλιά των τραπεζών και των χρεών προκειμένου να ανταπεξέλθουν. Γιατί είτε αποκλείει από την όποια αποζημίωση για μηχανολογικό εξοπλισμό επιχειρήσεις με μηχανήματα πέραν της 10ετιας, είτε επιδιώκει να μοιράσει ψίχουλα στους υπόλοιπους.

Αίσχος!!

Να σταματήσει τώρα αυτός ο παραλογισμός. Άμεσα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της περιφέρειας να καταγράψουν τις ζημιές και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συνάδελφοι,

 για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να στηρίξει τον αυτοαπασχολούμενο και μικρό επαγγελματία, που ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες περιορίζεται στο «τόσο – όσο» χρειάζεται για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες. Από την άλλη όταν είναι να στηρίξει τη κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, όλα γίνονται με συνοπτικές και απλές διαδικασίες. Άλλωστε για τη κυβέρνηση και την ΕΕ παραμένουμε διαρθρωτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και θα αξιοποιήσει και αυτή τη συγκυρία.

  Καλούμε τους συναδέλφους, και όλους τους επαγγελματίες της Θεσσαλίας και όπου αλλού επλήγησαν από τη κακοκαιρία, να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που θα προσπαθήσουν να τους πείσουν κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές αρχές, ότι είναι αρκετά. Μέσα από τον αγώνα τους και την οργάνωσή στα σωματεία τους, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα.

Απαιτούμε:

-Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή.

– Άμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα και να μπορέσουν οι συγκεκριμένες μικροεπιχειρήσεις να λειτουργήσουν στο μέλλον.

-Καταβολή μηνιαίου επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης για ένα χρόνο

– Απαλλαγή φόρων για τουλάχιστον δύο έτη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.

-Απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη.

– Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων για τα επόμενα δύο έτη σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών

-Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης

-Αναστολή πληρωμής λογαριασμών σε ενέργεια, νερό τηλεπικοινωνίες για ένα χρόνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

                Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής