ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ

Συνάδελφοι,

 με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει η κυβέρνηση την επίθεση στους μικρούς επαγγελματίες. Το νέο φορολογικό, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η απώλεια της ασφαλιστικής ικανότητας για ελάχιστα χρέη, ήρθαν να προστεθούν στη φαρέτρα των φιλομονοπωλιακών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων .

  Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 αποτυπώνουν με νούμερα τη θηλιά που σφίγγει ολοένα και περισσότερο γύρω από τις μικρές επιχειρήσεις. Τα 2/3 των επιχειρήσεων δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε ή πως παρέμεινε ο ίδιος.  Παράλληλα, καταγράφεται σοβαρό πρόβλημα στη ρευστότητα, αλλά και στα ταμειακά διαθέσιμα. Επίσης σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (87,8%) δήλωσαν ότι το κόστος λειτουργίας τους έχει αυξηθεί τα δύο τελευταία χρόνια, με 6 στις 10 (61%) επιχειρήσεις να θεωρούν ότι ο νέος τρόπος φορολόγησης θα οδηγήσει σε νέα «λουκέτα». Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και στο κλάδο του ξύλου επίπλου που ναι μεν διακρίνουμε μια σταθερότητα ίσως και άνοδο στη δουλειά το τελευταίο διάστημα, αλλά με τον συνάδελφο, να παλεύει με μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις οδηγώντας τον πολλές φορές να εργάζεται μέσα και έξω από το ξυλουργείο νυχθημερόν.

 Την ίδια ώρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  δείχνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι και λαϊκά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα ζουν με σημαντικές στερήσεις σε αναγκαία και βασικά αγαθά για τη ζωή τους. Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με άλλη έρευνα, , οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση των κερδών τους κατά 75,5% το 2022 τη χρονιά της έκρηξης του πληθωρισμού.

17 Απρίλη συμμετέχουμε μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Καταδικάζουμε τις πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης, τις πολιτικές της Ε.Ε που καταληστεύουν το εισόδημά μας για να μπουκώνουν με χρήμα οι μεγαλοβιομήχανοι, οι εφοπλιστές και τραπεζίτες. Που δε λογαριάζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη τους. Παίρνουμε ορμή από τη μεγαλειώδη απεργία στις 28 Φλεβάρη, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για να κάνουμε πράξη τα αυτονόητα. Να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και η οικογένειές μας από τη δουλειά μας.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες

  Που δε συμβαδίζουν με

·         τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης και την τεράστια ακρίβεια που την ακολουθεί.

·         το ταμείο ανάκαμψης (που κατευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις και εμείς δεν βλέπουμε ούτε με το κιάλι ) με προαπαιτούμενο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που έφερε το νέο φορολογικό (θα το βρούμε μπροστά μας στις νέες δηλώσεις)  και το αλαλούμ και τα πρόστιμα που το συνοδεύουν με τα POS και MYDATA 

·         τα απογευματινά χειρουργεία που μετατρέπουν την υγεία σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα

·         τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που κοιτούν τα παιδιά μας στη τσέπη.

·         τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών στη Μέση Ανατολή και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Έχουμε κάθε συμφέρον από την ενίσχυση της αντιπαράθεσης με αυτές τις πολιτικές, μέσα από το δυνάμωμα των σωματείων μας, της αγωνιστικής διεκδίκησης σε συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, αγρότες, φοιτητές. Η δική μας δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης και εκφράζεται στο δρόμο.

Απαιτούμε:

  •  Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Κατάργηση του πρόσφατου νόμου για τη φορολογία των επαγγελματιών και κάθε τεκμαρτής φορολόγησης
  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Άμεση χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς προϋποθέσεις σε όλους

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής