10/12/2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Συνάδελφοι,

   ένας ακόμα αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός ετοιμάζεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στην βουλή.

Μπορεί τα νούμερα, όπως μας λένε, να δείχνουν ανάπτυξη της οικονομίας, όμως εμείς οι μικροί επαγγελματίες μαζί με τους εργαζόμενους και την μικρομεσαία αγροτιά, θα συνεχίσουμε να ματώνουμε στο όνομα της «ανάπτυξής» τους, η οποία βασίζεται για άλλη μια φορά στα ματωμένα «πλεονάσματα» και τους λεγόμενους «δημοσιονομικούς στόχους»,  όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με αιτιολογία τότε την έξοδο από την κρίση τους.

Συγκεκριμένα ο νέος προϋπολογισμός για το 2024 προβλέπει:

  • 6,2 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους – συνολικά 62,9 δισ. – σε σχέση με όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023 (56,7 δισ.).
  • Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ., από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ.
  • Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που αφορά τα καύσιμα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 7 δισ., όπως και το 2023.
  • Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων, όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν τα 13 δισ., αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος.
  • Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα φτάσει τα 6,69 δισ., αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. Η αύξηση αυτή αποτυπώνει το άγριο πογκρόμ με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελικά την περασμένη Πέμπτη και έρχεται να λεηλατήσει όλους εμάς τους μικρούς επαγγελματίες.

Από την άλλη χαράς ευαγγέλια για τους ομίλους

  •  Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.
  •  Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
  •  Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Πρόκειται για επιπλέον μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, που προστίθενται στις δεκάδες φοροαπαλλαγές που ήδη ισχύουν, όπως την εθελοντική φορολόγηση και άλλα «κίνητρα».

Μεταξύ πολλών άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται για τους ομίλους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.).

Για άλλη μια φορά εμείς θα πληρώνουμε το 95% των φόρων ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο το 5%!

Συνάδελφοι, βλέπουμε τα χρήματά μας να πηγαίνουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που απολαμβάνουν μια προκλητική φοροασυλία ενώ την ίδια στιγμή στην υγεία, τα νοσοκομεία είναι στα όρια της συντριβής, με κλινικές να βάζουν λουκέτο, χειρουργεία να αναστέλλονται και θεραπείες να αναβάλλονται. Η όποια αύξηση εμφανίζει η κυβέρνηση στα σχετικά κονδύλια για την υγεία δεν φτάνει για να καλύψει την υποχρηματοδότηση διαρκείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό, την κάλυψη απλήρωτων χρεών προηγούμενων χρόνων  κ.λπ., πόσο μάλλον τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Μια από τα ίδια και για τα ασφαλιστικά ταμεία όπου η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μιας και όπως αναφέρει, έχουν «επάρκεια», αλλά αποκρύπτει πως οι συντάξεις και οι όποιες αυξήσεις ψίχουλα προβλέπονται στους μισθούς εξανεμίζονται από το τεράστιο κύμα ακρίβειας που παραμένει και κατατρώει τα εισοδήματά μας ενώ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν στις πλάτες μας.

ΩΣ ΕΔΩ. ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ

Συνάδελφοι, μπορούμε να τους σταματήσουμε δίνοντας τη μάχη ενάντια σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που με χίλιους δυο τρόπους τσακίζουν καθημερινά το εισόδημα και τη ζωή μας.

Εμείς είμαστε οι πολλοί, έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας!

Αυτό έδειξαν οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος που με την δύναμη του συντονισμού και της κοινής δράσης τσαλάκωσαν την ψευδή εικόνα που προσπάθησε η κυβέρνηση να εμφανίσει ώστε να μην υλοποιήσει με ευκολία τα σχέδια της για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Καλούμε  τα ΔΣ των σωματείων μας να συνεδριάσουν, να πάρουν θέση στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας. Μαζί με τους εργαζόμενους, την μικρομεσαία αγροτιά να πάρουν μέρος στις κατά τόπους συγκεντρώσεις καταδίκης του προϋπολογισμού.

Η ομοσπονδία μας θα συμμετέχει μαζί με την Συντεχνία του ξύλου της Αθήνας, στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής