ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ  24  (4ος όροφος) , 106 82 ΑΘΗΝΑ      ΤΗΛ. –   FAX. :   215 5512733 6972279519

E-mail : povskx@gmail.com  Site : www.povskx.gr

7/9/2022

Συνάδελφοι,

Σε εφιάλτη για κάθε μικρό βιοτέχνη και λαϊκή οικογένεια έχουν μετατραπεί τα τεράστια κόστη για την ηλεκτρική ενέργεια.

Μόνο για το μήνα Αύγουστο και με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι αυξήσεις στη τιμή της κιλοβατώρας ξεπέρασαν το 1000% και έρχονται να προστεθούν στα ήδη αυξημένα ποσά που πληρώνουμε για ρεύμα από πέρυσι, αλλά και στο γενικότερο πανάκριβο πλέον κόστος ζωής μιας και οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων υλών, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

  Και εν αναμονή της νέας οδηγίας της Κομισιόν που αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στις 26 Σεπτέμβρη και περιλαμβάνει νέες αυξήσεις στη φορολογία σε ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.) προκειμένου να μπουν σε εφαρμογή από 1/1/23, δικαίως αναρωτιούνται οι συνάδελφοι για το πως θα βγει ο χειμώνας.

Την ίδια ώρα που τα λαϊκά στρώματα ζούμε τον εφιάλτη των ανατιμήσεων, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ζουν το «όνειρο» της τρελής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που τελικά δεν είναι για όλους. Και πως να μη το ζουν άλλωστε αφού όλες οι κυβερνήσεις φροντίζουν με κάθε ευκαιρία να τους μπουκώνουν με κάθε είδους φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ζεστό χρήμα από το ταμείο ανάκαμψης αλλά και τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες

Δεν έχουμε πλέον αυταπάτες. Τις αντοχές της οικονομίας τις καθορίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που όλες οι κυβερνήσεις, η μία πίσω από την άλλη με μεγάλη συνέπεια υπηρετούν.

  Οι δικές μας ανάγκες μπορούν να μπουν στο προσκήνιο μόνο με  οργάνωση, με αγώνα και διεκδίκηση. Τα παραδείγματα σε διάφορους κλάδους που με τον αγώνα τους απέσπασαν κατακτήσεις δείχνουν τον  δρόμο. Καλούμε άμεσα τα σωματεία μας να συνεδριάσουν, να οργανώσουν την παρέμβασή τους στους συναδέλφους και να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Να απαιτήσουμε:

  • Να οριστεί πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν την ενεργειακή  κρίση (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022)
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.
  • Καμιά αύξηση των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, για να λειτουργήσει ως Μόνιμος Μηχανισμός Αντιστάθμισης κινδύνου, χρηματοδοτώντας με δικά μας λεφτά τους παρόχους για μια ακόμα φορά. 
  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια. (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κτλ.)
  • Άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του ρεύματος που παράγεται από λιγνίτη.
  • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου 12.000 , προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
  • Διαγραφή  χρεών για τους μικρούς επαγγελματίες και τα λαϊκά νοικοκυριά.