Δελτίο τύπου

Συνάδελφοι,

στο ίδιο έργο θεατές για άλλο ένα καλοκαίρι, οι καταστροφικές πυρκαγιές έρχονται να επιβεβαιώσουν ακόμα μια φορά, πως η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της εκάστοτε τοπικής διοίκησης, συνεχίζουν να αποτελούν “κόστος δίχως όφελος”.

Μια 60χρονη εργαζόμενη δεν γύρισε στο σπίτι και στα δύο παιδιά της, καθώς βρήκε τραγικό θάνατο στην βιοτεχνία που εργαζόταν, η οποία κάηκε ολοσχερώς στο Χαλάνδρι.

Μιλάμε για την επιλεκτική ανικανότητα του ίδιου “επιτελικού κράτους”  που αντί να πάρει μέτρα ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας, επιλέγει να προστατεύει τα κοράκια των τραπεζών και των funds που αρπάζουν τα σπίτια και τα μαγαζιά των επαγγελματιών, θύματα των αντιλαϊκών πολιτικών που τους οδήγησαν στην συσσώρευση χρεών, προωθώντας κι εδώ την λογική της ατομικής ευθύνης αλλά και το άλλοθι της κλιματικής κρίσης, αφήνοντας ανοχύρωτες ολόκληρες πόλεις και χωριά, επειδή κοστίζουν περισσότερο από τα ψίχουλα των αποζημιώσεων των πληγέντων όποτε και όταν αυτά δοθούν.

Οι μοναδικές ελπιδοφόρες εικόνες των ημερών είναι η οργάνωση και η αλληλεγγύη του λαού. Η αυταπάρνηση των ίδιων των κατοίκων με τις φλόγες, πλάι στους πυροσβέστες για να σωθούν οι ζωές και το βιός των ανθρώπων, κάνοντας ξανά πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει το λαό».

Μετά τις φωτιές, έρχονται οι πλημμύρες;;;

Συνάδελφοι, δεν είναι “μονόδρομος” να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε τον υπόλοιπο χρόνο. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ως “κανονικότητα”  να βρισκόμαστε κάθε τόσο εμείς, οι οικογένειές μας και τα μαγαζιά μας στο έλεος των καιρικών φαινομένων, όπως θέλουν να μας πείσουν. Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες έγκαιρης πρόβλεψης, αλλά και προστασίας του λαού.

Η ομοσπονδία μας, έχει ήδη έρθει σε  επαφή με τα σωματεία στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές, κυρίως της Αττικής, όπου προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τους συναδέλφους που έχουν πρόβλημα και να καταγράψουν τις ανάγκες.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους συναδέλφους αλλά και σε όλους όσους επλήγησαν ανά τη χώρα και διεκδικούμε για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις,  με εισόδημα έως 12.000 ευρώ:

  • Αποζημίωση για όλες τις ζημιές στο 100% άμεσα.
  • Άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αυτοαπασχολούμενων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης
  • Να καταργηθεί  η τεκμαρτή φορολόγηση  , Απαλλαγή φόρων για το τρέχον οικονομικό έτος.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες όλων των πληγέντων περιοχών
  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων, από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για ένα χρόνο, με επιδότησή τους από το κράτος.
  • Απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη
  • Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα
  • Αναστολή όλων των ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους ενέργειας για ένα χρόνο. Καμία ρύθμιση να μη χαθεί
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ως η μόνη αποδεκτή λύση, ώστε να εξασφαλιστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης και λειτουργίας των μικροεπιχειρήσεων
  • Άμεση αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές που καταστράφηκαν.
  • Άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθούν νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής