24/01/2024

Δελτίο Τύπου

Συνάδελφοι,

 νέα αύξηση για 2η συνεχόμενη χρονιά, φέρνει η εφαρμογή του ν. 4670/2020 ( Βρούτση) που συνδέει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών με το ύψος του πληθωρισμού. Μετά την αύξηση του 9,6% που επιβλήθηκε πέρυσι, προστίθεται ακόμα 3,46% φέτος για τις εισφορές του 2024, όπου μαζί με τους υπάρχοντες άδικους φόρους επιβαρύνουν περαιτέρω το έτσι κι αλλιώς  πετσοκομμένο εισόδημά μας που εξανεμίζεται από την ακρίβεια.

  Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους συναδέλφους που έχουν συσσωρευμένα χρέη, ακόμα κι αν τα έχουν σε ρύθμιση. Ταυτόχρονα τα ποσοστά αναπλήρωσης παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, με βάση και τους νόμους  Βρούτση – Κατρούγκαλου, διαμορφώνοντας αντίστοιχες συντάξεις πείνας για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, με τη νέα αύξηση οι εισφορές για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στην 1η κλίμακα – όπου ασφαλίζονται οι περισσότεροι – διαμορφώνονται στα 175,83 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα, η εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη αυξάνεται στα 62,39 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για σύνταξη και υγεία θα ανέλθει στα 238,22 ευρώ από 230,27 ευρώ πέρυσι και μαζί με τα 10 ευρώ κάθε μήνα για τον πρώην ΟΑΕΔ, το ελάχιστο μηνιαίο κόστος Ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων φτάνει στα 248,22 ευρώ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΦΚΑ, απειλούν ακόμα και με απώλεια της οικογενειακής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης όσων χρωστούν και μάλιστα χωρίς κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου μετά την 31η Γενάρη, καταργώντας την δυνατότητα των ασφαλισμένων που υπήρχε μέχρι σήμερα, λόγω και της Covid, να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.

Και αυτό σε μια περίοδο που για άλλη μια φορά το σύστημα Υγείας έχει ‘’γονατίσει’’  εξαιτίας και της έξαρσης της Covid αλλά και της εποχικής γρίπης, ενώ στα παιδιατρικά νοσοκομεία  επικρατεί το αδιαχώρητο.

Απαιτούμε:

•          Να παγώσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης ώστε να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις.

•          Να θεσμοθετηθούν ρυθμίσει με πολύμηνες δόσεις που να μην ξεπερνούν το 5-10% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος μας.

•          Άμεση χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς προϋποθέσεις σε όλους. Κατάργηση της εισφοράς για την υγεία.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής