ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ  24  (4ος όροφος) , 106 82 ΑΘΗΝΑ  ΤΗΛ.- FAX. : 215 5512733 / 6972279519

E-mail : povskx@gmail.com           Site : www.povskx.gr

Βρείτε μας στο facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556062614513

17/09/2024

Δελτίο Τύπου

Συνάδελφοι,

οι κυβερνητικές εξαγγελλίες στην ΔΕΘ επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά πως όλοι εμείς οι μικροί επαγγελματίες  – αυτοαπασχολούμενοι αποτελούμε  ‘’αγκάθι στο λαιμό’’ για την περεταίρω κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο πρωθυπουργός, με περιτύλιγμα την δήθεν καλή πορεία της οικονομίας, προσπάθησε να παρουσιάσει ως  ‘’μετρά ελάφρυνσης’’ για τους επαγγελματίες την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, την μείωση του τεκμαρτού για πόλεις μέχρι 1500 κατοίκους και την μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μας εμπαίζει.

Στην ουσία, το τέλος επιτηδεύματος έχει μονιμοποιηθεί και μάλιστα κατά πολύ αυξημένο, αφού με την τεκμαρτή φορολόγηση ανύπαρκτων εισοδημάτων, καταλήγουμε να το πληρώνουμε 3 και 4 φορές παραπάνω από ότι ήταν πριν.

Επίσης η μείωση του τεκμαρτού για πόλεις μέχρι 1500 κατοίκους δεν αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων, κυρίως στην Αττική, όπως και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που αφορά κυρίως επιχειρήσεις που απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους και όχι τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες που ωφελούνται απειροελάχιστα, ενώ η πλειοψηφία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων βγαίνουν χαμένοι από το έλλειμα των ασφαλιστικών ταμείων που συνεχώς θα αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή δεν έγινε καμία αναφορά από την κυβέρνηση για σοβαρά προβλήματα, όπως είναι η διαγραφή χρεών (π.χ. της πανδημίας) και η ανάγκη ρυθμίσεων, με τις περιπτώσεις πλειστηριασμών και κατασχέσεων να πληθαίνουν συνεχώς. Για το πανάκριβο ρεύμα, με τους αυτοαπασχολούμενους να εξαιρούνται από τις επιδοτήσεις. Για τη προστασία της επαγγελματικής στέγης και την εκτίναξη των ενοικίων.

Δεν ακούσαμε τίποτα (παρά τις υποσχέσεις) σχετικά με το χρόνιο και πάγιο αίτημα της ομοσπονδίας μας, για την αναπλήρωση του εισοδήματός μας σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος παρότι έχουν ήδη εξαγγείλει αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Μέσα σε όλα αυτά, με νέα νομοθετική διάταξη το λεγόμενο “Ψηφιακό τέλος Συναλλαγής”, η κυβέρνηση επιβάλλει φόρο στις συνδρομές των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματιών, στριμώχνοντας ακόμα περισσότερο οικονομικά αλλά και πρακτικά τα σωματεία και τις ομοσπονδίες.

Η σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές, η ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων μας είναι δική μας υπόθεση και δεν την αναθέτουμε σε άλλους

Διεκδικούμε:

•          Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο ν.5073/2023 και κάθε τεκμαρτή Φορολόγηση. Αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, με 3.000 προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων Επιχειρήσεων

•          Κατάργηση του ΕΦΚ σε ενέργεια, καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

•          Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Εισφορές ανάλογες με το εισόδημα, αξιοπρεπείς συντάξεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό

•          Κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών στις ψηφιακές συναλλαγές. Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός για τους επαγγελματίες

•          Απαγόρευση πλειστηριασμών 1ης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης

•          Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία, που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολουμένους, και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής