ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

                                                                                                                                                                       20/09/2023

Συνάδελφοι,

   Οι καταστροφές στη Θεσσαλία απέδειξαν για άλλη μια φορά την επιλεκτική «γύμνια» του κρατικού μηχανισμού να παρέμβει δραστικά και να δώσει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες με τις οικογένειες τους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα εξαιτίας των εγκληματικών πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις. Πολιτικές που βάζουν στο στόχαστρο το εισόδημα μας, αλλά και την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στο ζύγι του κόστους οφέλους.

Έχουμε πλέον πείρα

Το ζούμε καθημερινά με την ενέργεια και την ακρίβεια που συνεχίζει να κατατρώει το οικογενειακό μας εισόδημα και βάζει σε κίνδυνο τα μαγαζιά μας λόγο του υψηλού κόστους, στο όνομα της λεγομένης πράσινης μετάβασης, την στιγμή που οι κολοσσοί σε ενέργεια και τρόφιμα θησαυρίζουν.

Το ζήσαμε την περίοδο της πανδημίας όπου οι πολιτικές των lockdown και των επιδοτήσεων ψίχουλα για τα μαγαζιά μας προτιμήθηκαν λόγο χαμηλότερου κόστους από ένα σύγχρονο θωρακισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ την ίδια στιγμή μπούκωναν με πακτωλό χρημάτων τα μεγάλα μονοπώλια και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών και χιλιάδες επαγγελματίες να συσσωρεύουν χρέη.

Στην ίδια ρότα και τώρα. Προτιμούν να μοιράσουν αποζημιώσεις ψίχουλα κι αυτές υπό προϋποθέσεις, από το να δώσουν χρήματα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της ζωής και της περιουσίας. Και ούτε κουβέντα για ολόπλευρη στήριξή των μικρών ΕΒΕ που επλήγησαν.

Από την άλλη ετοιμάζουν νέα φοροεπιδρομή στους μικρούς επαγγελματίες, την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν την ολόπλευρη στήριξη του κράτους με κάθε λογιών φοροαπαλλαγές και αναβαλλόμενους φόρους. 

Επιδίωξη αυτού του κράτους ήταν και παραμένει να ανοίγει διάπλατα τον δρόμο προκειμένου να ικανοποιούνται οι βλέψεις των μονοπωλίων στο ακέραιο. Εξού και το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που εντατικοποιεί την εργασία, δωράκι στους μεγάλους ομίλους.

Δε θα τους περάσει. Αρνούμαστε να υποκύψουμε στην εγκληματική πολιτική του “κόστους οφέλους” από την οποία κερδισμένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Για όλα αυτά καλούμε τους επαγγελματίες του κλάδου να συμμετέχουν στις κατά τόπους  απεργιακές συγκεντρώσεις την πέμπτη 21 Σεπτέμβρη ενώνοντας τις φωνές μας μαζί με άλλους φορείς μικρών επαγγελματιών , αγροτών και εργαζομένων.

Απαιτούμε:

  • Αποζημίωση 100% για όλους τους πληγέντες, άμεση και πλήρη αποκατάσταση χωρίς κοφτές παλαιότητας και αστερίσκους με παύση κάθε απαίτησης τράπεζων και κράτους (εφορία, ταμεία) μέχρις ότου μπορέσουν να ξαναδουλέψουν, όλοι όσοι βούλιαξαν στις λάσπες από την εγκληματική πολιτική Κυβέρνησης, ΕΕ.
  • Γενναία μείωση τιμών όλων αυτών των βασικών αγαθών για την λαϊκή οικογένεια και όχι τα μέτρα κοροϊδίας και μαυραγοριτισμού που επέβαλε η κυβέρνηση με τα 2,50 € την εξάδα του 1,5lt νερού.
  • Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση ως το 45% για το μεγάλο κεφάλαιο
  • Οριστική κατάργηση, επιτέλους, του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές
  • Κατάργηση της προκλητικής έμμεσης φορολογίας. Του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνίας, στις υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης
  • Μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για εισοδήματα ως και 12.000. Προοδευτική αύξηση για τα μεγαλύτερα κέρδη
  • Για την εφορία και τις τράπεζες: Διαγραφή όλων των τόκων και των προστίμων. Διαγραφή του 30% του εναπομείναντος χρέους και μηνιαίες δόσεις στο ύψος του 5% του εισοδήματος
  • Διαγραφή των χρεών ατομικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Πιο ειδικά, διαγραφή τόκων, προστίμων του ποσού που προκύπτει από τα χρέη της εισφοράς υγείας , γιατί η υγεία όλων μισθωτών και α/α πρέπει να είναι δωρεάν και στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης για τους μικρούς επαγγελματίες.

Η συλλογική πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής