ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ  24  (4ος όροφος) , 106 82 ΑΘΗΝΑ      ΤΗΛ. –   FAX. :   215 5512733

E-mail : povskx@gmail.comSite : www.povskx.gr

10/9/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι

Τους τελευταίους μήνες είδαμε αυξήσεις στις τιμές σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων που χρησιμοποιούμε στη δουλειά μας. Αυξήσεις της τάξης έως και 100% στη μασίφ ξυλεία (π.χ. Αμερικάνικη καρυδιά, πόπλαρ), έως και 40% σε κόντρα πλακέ, 30% σε βερνίκια και μελαμίνες, 25% σε αφρολέξ, 15% σε υφάσματα κτλ., με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να ζημιώνονται από ήδη συμφωνημένες δουλειές, αφού πολλές από αυτές είχαν προϋπολογιστεί με τις παλιές τιμές των πρώτων υλών. Τις ανατιμήσεις αυτές έρχονται να ακολουθήσουν οι ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης το επόμενο διάστημα.

Με τα εισοδήματά μας μειωμένα από τις απανωτές κρίσεις η κατάσταση παίρνει σοβαρές διαστάσεις για το σύνολο των αναγκών στην διαβίωση των οικογενειών μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε παλιά και  νέα χρέη που δημιούργησε η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Μπροστά στις πληρωμές στην εφορία, ΔΕΚΟ κτλ.  Μπροστά στα σχολεία που ανοίγουν, στη σχολική λίστα και στα φροντιστήρια. Μπροστά στις ανατιμήσεις των προϊόντων στα ράφια των σούπερ  μάρκετ. Μας ανησυχεί πως θα βγει ο χειμώνας που έρχεται με τους λογαριασμούς του ρεύματος να αναμένονται να πάρουν αύξηση έως και 50%. Μας εξοργίζει το γεγονός ότι την ίδια ώρα που οι μικροί βιοτέχνες πληρώνουμε ακριβά την «πράσινη ανάπτυξη», οι μεγάλες βιομηχανίες να απολαμβάνουν χαμηλότερα τιμολόγια σε ρεύμα και οι εφοπλιστές  αφορολόγητο  σε καύσιμα. Και εμάς στο βάθος να μας περιμένει ο νέος πτωχευτικός νόμος… 

Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά το αντίτιμο το πληρώνουμε εμείς. Όπως θεωρεί αναπόφευκτο να πνιγόμαστε ή να καιγόμαστε λόγω «κλιματικής αλλαγής», μιας και τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν μέτρα προστασίας από φυσικές καταστροφές, έτσι θεωρεί και την ακρίβεια αναπόφευκτη, μιας και είναι «παράγωγο» της «μεγάλης ανάπτυξης» όπως ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη!!!   Υπόσχεται μερική και όχι ολοκληρωτική αντιμετώπιση της ακρίβειας με «παρατηρητήρια τιμών, αντισταθμιστικά» μέτρα κτλ. Έχουμε όμως πείρα. Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές από διαφορετικά χείλη και το αποτέλεσμα ίδιο.

Το κράτος για τη προστασία των λαϊκών στρωμάτων σηκώνει τα χέρια ψηλά. Για την προστασία όμως της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων επιβάλουν στο άψε σβήσε νέους φόρους, κόβουν συντάξεις, συρρικνώνουν τα δημόσια συστήματα υγείας , πρόνοιας, παιδείας κλπ. Από εκεί αντλούν τα χρήματα για τις χρηματοδοτήσεις δισεκατομμυρίων που εξασφαλίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο οι αναπτυξιακοί νόμοι για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Περισσότερη ανταγωνιστική και ελεύθερη αγορά, που στο όνομά της στενάζουμε οι αυτοαπασχολούμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα.

Καλούμε τα σωματεία μας να εντείνουν τις επαφές τους με τους συναδέλφους, να πυκνώσουν οι γραμμές τους με νέες εγγραφές. Να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να αγκαλιάσουν πρωτοβουλίες άλλων σωματείων ΕΒΕ και εργαζομένων, γιατί η οργανωμένη επίθεση που δέχεται το εισόδημα και οι κοινωνικές μας κατακτήσεις χρειάζονται οργανωμένη απάντηση και δεν μπορεί να γίνει μέσα στους τοίχους του μαγαζιού μας. Κανείς μόνος του στον αγώνα για την απόκρουση της ακρίβειας, της προστασίας της υγείας μας και των κατακτήσεών μας.

Διεκδικούμε:

·         Φθηνότερα τιμολόγια για ηλεκτρική ενέργεια και καμιά διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

·         Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση έμμεσων φόρων και χαρατσιών.

·         Αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.