ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ  24  (4ος όροφος) , 106 82 ΑΘΗΝΑ      ΤΗΛ. –   FAX. :   215 5512733  6972279519

E-mail : povskx@gmail.comSite : www.povskx.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ

19/02/2023

ΓΣ ΠΟΒΣΚΞ

Συνάδελφοι,

 Δυο απαντητικές επιστολές λάβαμε από το υπ. Εργασίας, μετά από 15 μήνες αναμονής, σχετικά με την εξέλιξη των αιτημάτων που καταθέσαμε με ψήφισμα – υπόμνημα την 2/12/21 εννέα Ομοσπονδίες, είκοσι επτά  πρωτοβάθμια σωματεία και τέσσερις επιτροπές αγώνα ΕΒΕ και αφορούσε τη προστασία του εισοδήματός στις στην ασθένεια και το ατύχημα, αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα στις ασφάλισης. Και αυτό έγινε δυνατό μόνο μετά την αναφορά που κατάθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με αφορμή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητιόταν και ψηφίστηκε το Νοέμβριο στο κοινοβούλιο.

  Στις δυο απαντητικές επιστολές το υπουργείο στην ουσία περιγράφει την ισχύουσα νομοθεσία που ούτως ή άλλως είχαμε φροντίσει να μελετήσουμε….

  Με εξαίρεση την προσθήκη στις «κοινής νόσου» στις υπό εξέταση  περιπτώσεις που θα δικαιούνται (έστω και με αυτά τα ποσοστά) πλέον αναπηρική σύνταξη, όλα τα υπόλοιπα που περιγράφονται δεν μας κάνουν σοφότερους.

Αντίθετα επιβεβαιώνουν αυτό που από καιρό έχουμε επισημάνει. Πόσο μακριά από της πραγματικές ανάγκες των εμποροβιοτεχνών είναι το ασφαλιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα:

  • Προβλέπεται σύνταξη λόγω αναπηρίας που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα με τον ίδιο τρόπο για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους με κατώτατο ποσό σύνταξης το διπλάσιο του ποσού της εθνικής σύνταξης για 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή 768 ευρώ. Στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και αφορούσε ασφαλιστικές διατάξεις, περιλήφθηκε η δυνατότητα για χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο (πχ καρκίνους κ.α.) και για τους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, κάτι που δεν ίσχυε πριν τη διάταξη αυτή.
  • ΔΕΝ προβλέπεται αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία για όσο χρονικό διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας λόγω ασθένειας.
  • ΔΕΝ προβλέπεται ένταξη στα βαρέα & ανθυγιεινά επαγγέλματα στους αυτοαπασχολούμενους. Η εξέταση τέτοιου αιτήματος παραπέμπεται σε μια επιτροπή που θα το μελετήσει στο αόριστο μέλλον.
  • Επίδομα ασθένειας χορηγείται ΜΟΝΟ αν ο ασφαλισμένος είναι ταμειακά ενήμερος και ΜΟΝΟ λόγω εργατικού ατυχήματος με την προϋπόθεση να απέχει από την εργασία του περισσότερο από 30 ημέρες και μέχρι 4 μήνες (το ποσό ορίζεται ως το 3πλάσιο στις μηνιαίας εισφοράς της ασφαλιστικής κατηγορίας που υπάγεται)
  • Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ είναι ανίκανοι για εργασία από «κοινή νόσο» ΔΕΝ δικαιούνται επίδομα ασθένειας.

 Πως απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα της « μη καταβολής εισφοράς στο ταμείο για όσο καιρό διαρκεί η ασθένεια»; Κυνικά, με το.. «κάντε διακοπή στην εφορία». Δηλαδή κάθε φορά που αρρωσταίνει, να μένει στην ανεργία για να μπορέσει να αποθεραπευτεί. Η αντίστροφα να εργάζεται ακόμα και ασθενής για να σώσει ότι μπορεί από το εισόδημα. Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της κυβέρνησης σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει το ασφαλιστικό σύστημα με κατάρρευση…

Είναι η αγοραία λογική που σπεύδει να αυξήσει στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ κατά 9,6% μήπως και «ζημιωθεί» το ασφαλιστικό σύστημα από τον πληθωρισμό. Αυτή η λογική δεν έχει καμία σχέση με τον κοινωνικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει η κοινωνική ασφάλιση και η Δημόσια Υγεία για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Είναι η λογική της ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της παράδοσης τομέων του στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι η λογική της παραπέρα εμπορευματοποίησης της δημοσίας υγείας.

Η στάση στις κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη κρίνοντας και από την γενικότερη πολιτική της. Η ΠΟΒΣΚΞ εμμένει στα αιτήματα της και καλεί ομοσπονδίες, σωματεία επιτροπές αγώνα, να συναντηθούμε ξανά. Να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες πιάνοντας το νήμα από εκεί που το αφήσαμε. Πιο δυναμικά. Πιο μαζικά μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων στις.

Απαιτούμε:

  • Πλήρης αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.
  • Πλήρης αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία, που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολουμένους, και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.
  • Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία ΔΕΚΟ και Τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.
  • Δωρεάν σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.
  • Κατάργηση της εισφοράς Υγείας και την κάλυψη των αναγκών Υγείας – Πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πρόωρη – αναπηρική σύνταξη για όσους καταστούν ανίκανοι για εργασία είτε από ατύχημα είτε από κοινή νόσο, με ποσοστά αναπηρίας που να ανταποκρίνονται στη πραγματική ικανότητα εργασίας.
  • Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όσους κλάδους και για όποια επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους, με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια, με αυξημένες συντάξεις και η διαφορά των εισφορών να καλύπτεται από το κράτος.
  • Επέκταση του ορίου για διαγνωστικές εξετάσεις ανά κλάδο και επάγγελμα ( π.χ. ξυλουργοί, επιπλοστιλβωτές, υποδηματοποιοί κτλ. Που έρχονται σε επαφή με σκόνες και χημικές ουσίες να δικαιούνται περισσότερες από 2 αξονικές ή μαγνητικές που ισχύει μέχρι σήμερα)
  • Επέκταση του ορίου για φυσιοθεραπείες στις 40 κατ’ έτος και επί ανάγκης επέκταση κατά περίπτωση.

Το προεδρείο της ΓΣ

Το παρόν υπερψηφίστηκε στην ετήσια Γενική Συνέλευση (εκλογοαπολογιστική) της ΠΟΒΣΚΞ στις 19/02/2023