ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ  24  (4ος όροφος) , 106 82 ΑΘΗΝΑ      ΤΗΛ. –   FAX. :   215 5512733

E-mail : povskx@gmail.comSite : www.povskx.gr

6/8/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ομοσπονδία μας εκφράζει την θλίψη της και την απόλυτη συμπαράστασή της σε όσους πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατάσβεσή της και τον περιορισμό των συνεπειών.

Για μια ακόμα φορά οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις κρατικής μέριμνας, υποδομών, μέτρων αντιπυρικής προστασίας και δασοπυρόσβεσης αποκαλύπτονται. Ο κρατικός μηχανισμός όταν είναι να μοιράσει δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, βλέπε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, ανοίγει τα ταμεία χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος κάνει πως δεν ακούει. Έτσι λοιπόν όταν τα αποδεκατισμένα δασαρχεία ζήτησαν 17,7 εκατομμύρια για την λειτουργία τους η κυβέρνηση τους έδωσε μόλις 1,7. Υπενθυμίζουμε ότι μόνο ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας κόστισε δύο εκατομμύρια!!!

Συνάδελφοι

η επίκληση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να αποτελεί, χρόνια τώρα και από όλους, την αιτία όταν χιονίζει, βρέχει και κάνει ζέστη. Μέτρο της επιτυχούς προσπάθειας δεν μπορεί να είναι οι ολέθριες συνέπειες από την διαχείριση άλλων καταστροφών. 

Κριτήριο των αναγκών και των δυνατοτήτων δεν μπορεί να είναι  τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων αλλά οι ανάγκες των ανθρώπων με την χρήση και αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

Η δικαιολογημένη αγανάκτηση να γίνει οργανωμένη διεκδίκηση.

Καλούμε τα σωματεία μας και τους συναδέλφους, να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη τους σε όσους έχουν πληγεί.

Ιδιαίτερα τα σωματεία των αντίστοιχων περιοχών να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους, σε συνεργασία με άλλα σωματεία και φορείς των εργαζομένων να οργανωθεί η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση.

Απαιτούμε:

·         Άμεση αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών στις υποδομές. Μέτρα άμεσης ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών που χτυπήθηκαν από τις πυρκαγιές. Μέτρα ενίσχυσης για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

·         Αναστολή κάθε είδους υποχρεώσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, κλπ. των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών – εμπόρων – βιοτεχνών στις κατεστραμμένες περιοχές.

·         Άμεσα να εξασφαλιστεί η ρευματοδότηση και η υδροδότηση σε όλες τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους που σώζονται, να ορίσει η Περιφέρεια κλιμάκια τεχνικών που θα αναλάβουν τη διαδικασία ελέγχων των εγκαταστάσεων.

·         Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους συναδέλφους που θα κλείσουν αναγκαστικά τις μικροεπιχειρήσεις τους.

·         Άμεση αποζημίωση στο σύνολο της καταστροφής που έχουν υποστεί σπίτια και μικρές επιχειρήσεις και να παρθούν μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες