ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

Δελτίο τύπου

                                                                                                                              27/07/2023

Συνάδελφοι

Το ΔΣ της ομοσπονδίας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τις ανθρώπινες απώλειες από τις φονικές πυρκαγιές που καίνε από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα. Ταυτόχρονα εκφράζουμε την οργή μας για τις πολιτικές που για άλλη μια φορά βάζουν την πρόληψη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας στην ζυγαριά του κόστους – οφέλους. Το ζήσαμε με την υγεία κατά την περίοδο της πανδημίας, με τις μεταφορές και το έγκλημα στα Τέμπη, με τους θανάτους συνανθρώπους μας περιμένοντας ασθενοφόρο κ.α.

Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Δεν φταίειη «κλιματική αλλαγή» για τις τεράστιες ελλείψεις σε δασοπυροσβέστες και σύγχρονα επίγεια και εναέρια μέσα που αναγκάζουν το προσωπικό να εργάζεται ατέλειωτες ώρες χωρίς ξεκούραση, με απαρχαιωμένα μέσα ρισκάροντας την ζωή του.   Δεν φταίνε τα ‘’ακραία καιρικά φαινόμενα’’ που μένουν ακαθάριστα τα δάση και δεν γίνονται τα αναγκαία έργα δασικής προστασίας. Ακόμα και μετά τις πυρκαγιές τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα με αποτέλεσμα με τις πρώτες βροχές να πνιγόμαστε.

Φταίνε οι πολιτικές που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Οι πολιτικές που ως κίνητρο έχουν το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες  και την προστασία της ζωής και της περιουσίας  των εργαζομένων και μικρών και επαγγελματιών.

Φταίνε οι πολιτικές που από την μια χαρακτηρίζουν τα δάση ως ‘’πιστοποιημένα’’  για την λεγόμενη ‘’αειφόρο ανάπτυξη’’ και την ξυλεία που φτάνει στα μαγαζιά μας,  και από την άλλη τα αφήνουν απροστάτευτα να γίνονται στάχτη μετατρέποντας τις καμένες εκτάσεις σε κερδοφόρα πεδία για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Συνάδελφοι, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και καλούμε τα σωματεία κατά τόπους να οργανώσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους έχουν πληγεί.

Απαιτούμε:

  • Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες από τις καταστροφικές φωτιές στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να προβλεφθεί ειδικό επίδομα για μικρούς επαγγελματίες που επηρεάζονται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φωτιές.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση.
  • Να στελεχωθούν πλήρως τα δασαρχεία, οι δασικές και πυροσβεστικές  υπηρεσίες με όλο το απαραίτητο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής