ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ  24  (4ος όροφος) , 106 82 ΑΘΗΝΑ      ΤΗΛ. –   FAX. :   215 5512733

E-mail : povskx@gmail.comSite : www.povskx.gr

26/3/2021

Τα σωματεία να μπουν μπροστά για τη επιτυχία των κινητοποιήσεων στις 31 Μάρτη.

Κάθε συνάδελφος πρέπει να αναλογιστεί σήμερα που τον οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης, αυτή που αφού άφησε διαλυμένο το δημόσιο σύστημα υγείας έχει το θράσος να μιλάει για «ατομική ευθύνη». Κάθε σωματείο πρέπει να στηρίξει τους συναδέλφους, να τους οργανώσει απέναντι στην λαίλαπα της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης, να τους συσπειρώσει στον δρόμο των αγώνων. Είναι απαραίτητο τα σωματεία να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της κινητοποίησης της 31 Μάρτη.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να αναγκάστηκε και με βαριά καρδιά να πήρε απόφαση για κινητοποιήσεις στις 31 Μάρτη. Συνέβαλαν σε αυτό η όξυνση των προβλημάτων και η πίεση που ασκούσαν οι αγωνιστικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ.Ο “αγωνιστικός παλμός” όμως δεν κράτησε πολύ και σαν έτοιμοι από καιρό τα δίπλωσαν με πρόσχημα την έξαρση της πανδημίας.

Τα σημάδια όμως ήταν παραπάνω από εμφανή από τα μηνύματα των σωματείων μας. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΓΣΕΒΕΕ, που πλειοψηφούν και στις τοπικές ομοσπονδίες κωλυσιεργούσαν να πάρουν ανάλογες αποφάσεις, να στηρίξουν τις δικές τους αποφάσεις. Άλλες, για άλλη μια φορά βρήκαν αναποτελεσματικούς και ξεπερασμένους τους αγώνες, προκρίνοντας ανοιχτά τον κοινωνικό εταιρισμό και τα σουλάτσα κορυφών σε τοπικές αρχές και υπουργεία. Εχθρεύονται την ενημέρωση και την συμμετοχή των συναδέλφων στη λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων, τους καλλιεργούν την λογική της ανάθεσης.

Είναι αλήθεια ότι οι αγώνες για να έχουν αποτελέσματα χρειάζεται ανάλογο σχέδιο και οργάνωση, προσπάθεια και συμμετοχή. Αυτά όμως λείπουν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ.

Σήμερα είναι απαραίτητο η αγανάκτηση να γίνει αγωνιστική διεκδίκηση. Μπροστά σε αυτήν την ανάγκη η ΠΟΒΣΚΞ δεν θα κάνει πίσω, θα υλοποιήσει το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχει αποφασίσει, πάρα τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Στις συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης δεν μπορούμε να μένουμε θεατές. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της συνεχίζει το έργο των προκατόχων της. Αξιοποιεί την πανδημία και αυστηροποιεί το νομοθετικό και κατασταλτικό πλαίσιο. Ένα χρόνο τώρα δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Παζαρεύει με τους κλινικάρχες τις ζωές μας. Δεν ενισχύει τον στόλο των ΜΜΜ, κρατάει τα σχολεία και τις σχολές κλειστά κλπ. Τα χρεώνει όλα στην ατομική ευθύνη και στις αντοχές της οικονομίας.

Γιατί όμως η οικονομία δεν αντέχει την αποφασιστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, αλλά «αντέχει» την πριμοδότηση του ιδιωτικών νοσηλευτηρίων;

Γιατί «αντέχει» τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και δεν μπορεί να σώσει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων που πλήρωσαν το μάρμαρο με τα αλλεπάλληλα lockdown;

Έχουμε πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Για την επόμενη μέρα μας υπόσχονται “άλμα δεκαετίας”, ξέρουμε όμως τις δικαιολογίες που θα βρουν για το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα και ποιοι θα ξεκοκαλίσουν τα “αναπτυξιακά” πακέτα. Ξέρουμε ότι μας περιμένουν τα χρέη που διογκώνονται και ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Συνάδελφοι, τα αδιέξοδα αυτά στα οποία μας οδηγούν δεν είναι δικά μας. Είναι το αποτέλεσμα διαχρονικών πολιτικών που βρίσκουν πλάτες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Η αδράνεια και ο εφησυχασμός που καλλιεργούν είναι ο πιο επικίνδυνος ιός. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, αναπροσαρμόζουμε την δράση μας, τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας αλλά δεν σταματάμε την δραστηριότητά μας, δεν κατεβάζουμε ρολά.  Και πίσω από την μάσκα έχουμε φωνή. Έχουμε χρέος απέναντι σε κάθε συνάδελφο να μην συμβιβαζόμαστε μπροστά στις δυσκολίες. Για να καρπίσουν οι αγώνες πρέπει να παραμερίσουμε ότι τους εμποδίζει…

Συνεχίζουμε αγωνιστικά διεκδικητικά για τις κινητοποιήσεις στις 31 του Μάρτη.