ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ  24  (4ος όροφος) , 106 82 ΑΘΗΝΑ      ΤΗΛ. –   FAX. :   215 5512733

E-mail : povskx@gmail.com      Site : www.povskx.gr

18/3/2021

ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Συνάδελφοι

Η πανδημία εξαπλώνεται, τα νοσοκομεία εδώ και καιρό βρίσκονται στο κόκκινο. Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις άφησαν αποκαΐδια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η σημερινή κυβέρνηση συνεπής με τις ίδιες αντιλαϊκές επιταγές δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, έστω και στο παραπέντε, όσο είχε χρόνο. Ακόμα και σήμερα με παλινωδίες και ημίμετρα μπροστά στην κατάρρευση των νοσοκομείων δεν προχωρά σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Τα απανωτά Lockdown χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, των ΜΜΜ, των δωρεάν και εκτεταμένων τεστ, των ελέγχων στους χώρους δουλειάς κλπ δεν αποδίδουν. Αυτό απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει την θέση μας και ουσιαστικά επιβάλει τον εκβιασμό να διαλέξουμε ανάμεσα στους κινδύνους για την υγεία μας και την οικονομική μας ασφυξία.

Ως ΕΔΩ! Δεν μένουμε άλλο σιωπηλοί, η υπομονή μας εξαντλήθηκε!

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της Υγείας και του εισοδήματος μας!

Τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξής μας όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά αποτελούν νέα βάρη που θα κληθούμε να αποπληρώσουμε στην συνέχεια, ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι. Η κυβέρνηση αρνείται να επαναφέρει το αφορολόγητο,  διατηρεί άθικτη την φοροληστεία του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ κλπ που μας φόρτωσαν διαδοχικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ψήφισε νέο πτωχευτικό νόμο που μπήκε σε εφαρμογή από 1η Μάρτη και θα μας περιμένει όταν θα πρέπει να πληρώσουμε τα όσα μας φορτώνουν.

Έχουμε πείρα πια και ξέρουμε, την επόμενη μέρα θα μας κουνάν το δάχτυλο για τον εκτροχιασμό του κρατικού χρέους. Άλλωστε το δήλωσαν, τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει στη ΕΕ, μόνο που άλλοι τρώνε και άλλοι πληρώνουν. Η ικανοποίηση των απαιτήσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για τα σπασμένα της νέας ύφεσης περνά μέσα από «μνημόνια» και καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων. Το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, η προηγούμενη εμπειρία το αποδεικνύει, γι’αυτό επιχειρούν να δυσφημίσουν και να εκφοβίσουν όσους διαμαρτύρονται, γι’αυτό ενισχύουν συνεχώς το κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και την αστυνομοκρατία.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Καλούμε τα σωματεία μας, τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία των κινητοποιήσεων στις 31 του Μάρτη σε αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, μονάδες υγείας κλπ 

Δυναμώνουμε τα σωματεία μας και διεκδικούμε.

  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Η “επιστρεπτέα προκαταβολή” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Να διαγράφουν τα χρέη για τον κλάδο υγείας, να καταργηθεί η εν λόγω εισφορά, οι δαπάνες για την υγεία να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται ανεξαρτήτως χρεών. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.
  • Αποζημίωση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση επαγγελματικών ασθενειών.
  • Πρόβλεψη για πρόωρη – αναπηρική σύνταξη όπου χρειάζεται.
  • Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι.
  • Κατάργηση της  επιβολής προστίμου σε όσους προσέρχονται οικειοθελώς για εγγραφή στο μητρώο εμπόρων του κανονισμού ξυλείας. Για τις περιπτώσεις που η ενημέρωση για εγγραφή προκύπτει από έλεγχο των αρμόδιων οργάνων να προηγείται έγγραφη σύσταση με εύλογη προθεσμία εγγραφής.

Για την Αντιμετώπιση Πανδημίας:

  • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ .
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
  • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
  • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για να ξαναλειτουργήσουν τα σχολεία.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού με πρόσχημα την πανδημία. Να μπει τέρμα στην καταστολή.

ΤΟ ΔΣ