ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 24 10682 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ-FAX.215 55 12 733

e-mail: povskx@gmail.com Site : http://www.povskx.gr/

13/12/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι

Ένας ακόμα κρατικός προϋπολογισμός συζητείται και θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στη βουλή. Παράλληλα συζητούνται και ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί των περιφερειών και των Δήμων.

Τι και εάν βγήκαμε από τα μνημόνια, τι και εάν προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ και ανάπτυξη της οικονομίας, οι μικροεπαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαία αγροτιά, θα συνεχίσουμε να ματώνουμε. Πότε για να βγούμε από την κρίση και πότε για να διατηρήσουμε την ανάπτυξη…

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται:

 Αύξηση κατά 3,5 δις των φορολογικών εσόδων. Τα φυσικά πρόσωπα  θα συνεισφέρουν σχεδόν κατά 95% και το 57% των φόρων θα προέρχεται από τους άδικους έμμεσους φόρους. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Διατήρηση των απαλλαγών στον ειδικό φόρο ακινήτων σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως ναυτιλιακές εταιρείες,  off shore  κλπ. που εάν εφαρμόζονταν ο νόμος θα εισπράττονταν 4δις, δηλαδή 1,5 δις επιπλέον του ΕΝΦΙΑ.  

Την ίδια ώρα και ενώ η πανδημία σπέρνει θάνατο η κυβέρνηση μειώνει την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 139 εκατ. ευρώ. Τα 268 εκατ. ευρώ του 2020 για την ήδη ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνονται 138 εκατ. ευρώ. Οι κοινωνικές παροχές μειώνονται κατά 50 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση βέβαια πανηγυρίζει γιατί  μείωσε και αυτή, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, την φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη  των μερισμάτων, τους συντελεστές φορολόγησης, την εισφορά αλληλεγγύης.  Σε πιο βαθμό όμως αφορούν αυτά την μεγάλη μάζα των αυτοαπασχολούμενων  που φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ. Που το εισόδημά μας προσομοιάζει με αυτό των εργαζόμενων και που θα πρέπει να καλύψει και τα έξοδα του μαγαζιού. Τι να πούμε για το τέλος επιτηδεύματος ή τα τεκμήρια φορολόγησης, τα χρέη που με λίγες ή περισσότερες δόσεις αναζητούνται στο ακέραιο και βάλε.   Μήπως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι επειδή υπάρχει δουλειά, ξεχνώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε προ πολλού μειώσει το προσωπικό; Να αφήσουμε κατά μέρος την ακρίβεια που κατατρώει το όποιο εισόδημα και να πιστέψουμε ότι είναι κάτι που θα περάσει;

Συνάδελφοι

Μην έχουμε αυταπάτες και με αυτόν τον προϋπολογισμό καλούνται οι φτωχοί να πληρώσουν για του πιο φτωχούς και όλοι μαζί να στηρίξουν, την εξωστρέφεια, τις συγχωνεύσεις, την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η λογική της ατομικής ευθύνης που έχει γίνει το όχημα στην διαχείριση της πανδημίας προκειμένου να καλυφτούν οι κυβερνητικές ευθύνες, είναι το πολυεργαλείο να χρεωθούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και στα μαγαζιά μας. Η ακρίβεια, η διόγκωση της φορολογίας, τα χαράτσια και τα χρέη, ο ανταγωνισμός και η μονοπώληση της αγοράς στο χώρο μας, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος στους εν δυνάμει πελάτες μας, είναι παράγοντες που δεν προκύπτουν από εμάς, αλλά σε εμάς καταλήγουν ενώ δεν είναι δική μας ευθύνη.

Ευθύνη δική μας είναι να αντισταθούμε και να οργανώσουμε την απάντησή μας. Η απάντηση πρέπει να παίρνει υπόψη της  και τους προϋπολογισμούς των διοικήσεων σε Περιφέρειες και Δήμους οι οποίοι εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο τις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Αποδέχονται την μείωση των πόρων από το κρατικό προϋπολογισμό   και μας καλούν να ξαναπληρώσουμε τις όποιες παροχές. Βάζουν πλάτη στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου τομέα, στις απευθείας αναθέσεις, την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. Στην χρυσοφόρα διαχείριση για του ομίλους των σκουπιδιών, των χρήσεων γης. Περισσεύουν οι αναπλάσεις και λείπουν αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία.   

ΩΣ ΕΔΩ. ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Άμεση επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα η συνεχιζόμενη υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Παλεύουμε για αποκλειστικά, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.

  • Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για τους επαγγελματίες που θα πληγούν από το νέο κύμα της πανδημίας.
  • Εδώ και τώρα μείωση των εξοντωτικών ποινών. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με ευθύνη του κράτους.
  • Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα.
  • Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.
  • Απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή όλων των δημοτικών τελών για όλους τους μήνες που ήμασταν ή παραμένουμε με περιοριστικά μέτρα.
  • Κρατική επιδότηση που καλύπτει πλήρως τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – Καμία διακοπή ρεύματος.
  • Διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια της καραντίνας και διαγραφή μέρους των συσσωρευμένων χρεών των προηγούμενων χρόνων σε εφορία και τράπεζες (καταρχήν τόκοι, πρόστιμα, αλλά και το 30% του υπόλοιπου χρέους) για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ
  • Μετάθεση όλων των ρυθμίσεων για χρέη σε εφορία, τράπεζες, εισφορές για τουλάχιστον 6 μήνες
  • Κάτω οι φόροι! Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται ανεξαρτήτως χρεών. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.
  • Αποζημίωση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε περίπτωση επαγγελματικών ασθενειών.
  • Πρόβλεψη για πρόωρη – αναπηρική σύνταξη όπου χρειάζεται.
  • Στους κλάδους που υπάρχουν βαρέα ανθυγιεινά, πέραν των μισθωτών, να εντάσσονται και οι αυτοαπασχολούμενοι.
  • Κατάργηση της  επιβολής προστίμου σε όσους προσέρχονται οικειοθελώς για εγγραφή στο μητρώο εμπόρων του κανονισμού ξυλείας. Για τις περιπτώσεις που η ενημέρωση για εγγραφή προκύπτει από έλεγχο των αρμόδιων οργάνων να προηγείται έγγραφη σύσταση με εύλογη προθεσμία εγγραφής.

Καλούμε   τα ΔΣ των σωματείων μας να συνεδριάσουν να πάρουν θέση στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας. Μαζί με τους εργαζόμενους, την μικρομεσαία αγροτιά να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις καταδίκης του προϋπολογισμού που διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας.

Αθήνα, Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα, διαδηλώνουμε για τις ανάγκες μας!