Αριθ. Πρωτ. 22262
12/10/02023
Προς: Υπουργό Οικονομικών
Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Κοιν: ΓΣΕΒΕΕ
Θέμα: Για τις συνέπειες και τις αποζημιώσεις από τα καιρικά φαινόμενα.
Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν έντονα διάφορες περιοχές της χώρας μας είχαν σοβαρές συνέπειες στις υποδομές, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Οι συνέπειες αυτές γίνονται εντονότερες από την έλλειψη των απαραίτητων αλλά μη επιλέξιμων από το κράτος, αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών και αντισεισμικών έργων, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες
Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπουν σήμερα την καλύτερη προστασία του πληθυσμού από τις φυσικές καταστροφές, σε σχέση με το παρελθόν. Η λογική κόστους – οφέλους δεν χωρά σε τέτοια ζητήματα και η αντιμετώπιση τους είναι επιτακτική για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Η κατάσταση που έχουν περιέλθει όλα τα λαϊκά στρώματα αλλά και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας είναι δραματική. Οι καταστροφές από τη κακοκαιρία ήρθαν να προστεθούν στις συνέπειες από τη πολυετή οικονομική κρίση, της πανδημίας, των προηγούμενων πλημμυρικών φαινομένων του 2020, αλλά και του πληθωρισμού και της ακρίβειας στην ενέργεια που είναι ακόμη εδώ.
Ανάμεσά στις χιλιάδες επιχειρήσεις που είδαν το κόπο μιας ζωής να καταστρέφεται σε λίγες ώρες και δεκάδες βιοτέχνες του κλάδου, που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες και εμπορεύματα. Η άμεση παρέμβαση του κράτους, που δε μπορεί να περιοριστεί σε ένα έκτακτο επίδομα, καθίσταται υποχρεωτική προκειμένου να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει πλήρη κάλυψη στο ακέραιο των ζημιών που προκλήθηκαν από τη καταστροφή, αλλά και να συμπεριλαμβάνει μέτρα στήριξης του εισοδήματος των επαγγελματιών της περιοχής για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Ομοσπονδία μας στον Βόλο την 01/10/2023, με σωματεία και πλημμυροπαθείς συναδέλφους της Θεσσαλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η διαμόρφωση υπομνήματος και η επιδίωξη συνάντησης με το υπουργείο σας προκειμένου να σας καταθέσουμε τα εξής:
Θεωρούμε τα μέτρα αποκατάστασης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ως ανεπαρκή, γιατί από τη μία δε καλύπτουν το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημιάς και από την άλλη, μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις (Διατήρηση του ΑΦΜ και μη πτώχευση μέχρι και την εκταμίευση, μη ύπαρξη χρεών στο ΓΕΜΗ ως προϋπόθεσης για έκδοση πιστοποιητικού, τετραετή χρονική διάρκεια για την εκταμίευση κλπ.) που θα έχουν ως αποτέλεσμα τελικά η όποια επιχορήγηση να μη φτάσει ποτέ στα χέρια αρκετών εκ των πληγέντων και να μείνει απλά ως εξαγγελία.
Ιδιαίτερα πάλι, για ότι αφορά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στον μηχανολογικό τους εξοπλισμό, το ύψος τους εκτιμάται με βάση τη νομοθεσία για τις αποσβέσεις των παγίων περιουσιακών στοιχείων. Ουσιαστικά οδηγείτε τη πλειοψηφία των πληγέντων συναδέλφων των οποίων οι επιχειρήσεις προέρχονται από ανάδοχες καταστάσεις, με μηχανήματα που πέρασαν από πατέρα σε γιο, είτε στην ανεργία, είτε στο δανεισμό και τη δημιουργία νέων χρεών, αφού πρακτικά, πρώτον μηχανήματα πέραν την δεκαετίας να θεωρούνται αποσβεστέα και να μη χρίζουν καμίας οικονομικής ενίσχυσης, και δεύτερον για μηχανήματα μικρότερης ηλικίας το ύψος της επιχορήγησης να υπολείπεται σημαντικά της αξίας αντικατάστασής ή επισκευής τους.
Αναρωτιόμαστε, πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην βλέπει το έκτακτο που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις των πληγέντων περιοχών από τη κακοκαιρία και να εξαγγέλλει οικονομικές ενισχύσεις που δε θα ξεπεράσουν το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, ( με όρους, προϋποθέσεις και διάφορους κόφτες), αλλά να επικαλείται το έκτακτο που περιήλθε ο κρατικός μηχανισμός και οι υποδομές που καταρρεύσαν!! Και μάλιστα δυο φορές μέσα σε 20 ημέρες!!
Κύριε υπουργέ,
Η ΠΟΒΣΚΞ και τα σωματεία ξύλου της Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψιν τη κατάσταση που έχουν περιέλθει όλες επιχειρήσεις του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή που είτε υπέστησαν ζημιές είτε όχι, απαιτούμε:
-Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών σε όλες τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν στην περιοχή. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν δυο φορές να υπολογιστούν τυχόν επισκευές ή αποκαταστάσεις που έγιναν με ίδια έξοδα της επιχείρησης στο ενδιάμεσο των δύο κακοκαιριών.
– Άμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν μηχανήματα, επαγγελματικά οχήματα, ηλεκτρολογικές, υδραυλικές και άλλες εγκαταστάσεις των κτιρίων που στεγάζονται οι επιχειρήσεις. Άμεση καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών, προκειμένου να αντικατασταθούν πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα και να μπορέσουν οι συγκεκριμένες μικροεπιχειρήσεις να λειτουργήσουν στο μέλλον.
-Την αποδέσμευση, με νομοθετική ρύθμιση, των επιχειρήσεων από συμφωνημένες ποινικές ρήτρες προθεσμιών έργου και επαναδιαπραγμάτευσή τους με βάση τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις αυτές.
-Καταβολή μηνιαίου επιδόματος χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης για ένα χρόνο
– Απαλλαγή φόρων για τουλάχιστον δύο έτη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη.
-Απαλλαγή από την καταβολή των εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επόμενα δύο έτη.
– Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων για τα επόμενα δύο έτη σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών
-Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης
-Αναστολή πληρωμής λογαριασμών σε ενέργεια, νερό τηλεπικοινωνίες για ένα χρόνο.
-Άμεσα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή από ανάλογες κακοκαιρίες στο μέλλον.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Φλώκος Νίκος Γεροντής