12/02/2024

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

Συνάδελφοι,

δίνοντας συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις του περασμένου Νοέμβρη, οι μικροί επαγγελματίες του κλάδου βγαίνουμε μπροστά με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση σε οργανωμένη δράση, απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων, της Ε.Ε.  των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που καταληστεύουν το εισόδημά μας και υπολογίζουν τις ζωές μας ως κόστος.

Η ακρίβεια στις πρώτες ύλες, στα καύσιμα, το ρεύμα και τα είδη πρώτης ανάγκης τσακίζει.

Η λειτουργία των μαγαζιών μας γίνεται δυσκολότερη ακόμα και όταν υπάρχει δουλειά, ενώ οι επιπτώσεις του νέου φορολογικού που θα φανούν στις νέες δηλώσεις, μαζί με την νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνουν τον κίνδυνο συσσώρευσης νέων χρεών και οδηγούν χιλιάδες συναδέλφους και τις οικογένειές τους εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι διακοπές ρεύματος και οι πλειστηριασμοί ακόμα και της πρώτης κατοικίας γενικεύονται ενώ στον αντίποδα, τα μονοπώλια της ενέργειας, των τροφίμων κλπ. θησαυρίζουν και όλα αυτά στο όνομα της λεγόμενης ‘’πράσινης μετάβασης’’.

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος.

Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία ήρθαν να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση, με δεκάδες βιοτέχνες του κλάδου, είτε να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες και εμπορεύματα. Η υποτιθέμενη ‘’παρέμβαση’’ του κράτους, περιορίστηκε σε ένα έκτακτο επίδομα, κι αυτό υπό προϋποθέσεις που  καθίσταται απαγορευτικό για την πλειοψηφία των επαγγελματιών,  προκειμένου να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα μαγαζιά τους. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνονται από το κράτος τα λαϊκά στρώματα έρμαια στη τύχη τους, να βγάλουν μόνα τους το φίδι από τη τρύπα. Το είδαμε και σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές και στη Θεσσαλία και αλλού.

Η κυβέρνηση προχωράει επίσης στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας,  μετατρέποντάς τα ολοκληρωτικά σε πανάκριβο εμπόρευμα για λίγους, ενώ η ασφάλεια και η προστασία της ζωής του λαού, με αφορμή και την μαύρη επέτειος του εγκλήματος των Τεμπών στις 28 του Φλεβάρη, είναι ανύπαρκτη, αφού υπολογίζεται ως κόστος, δείχνοντας με τον πιο ωμό τρόπο την αλήθεια που κρύβει το σύνθημα ‘’Τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας’’.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει να καταθέτει 7 δις ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια της χώρας μας.

Αντίθετα, μας εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε  με ορατό τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Έχουμε πλέον πείρα. Κανένας μόνος του!

Το προηγούμενο διάστημα, με τον αγώνα μας ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ξεσκεπάσαμε την κυβερνητική προπαγάνδα για την δήθεν ‘’φορολογική δικαιοσύνη’’.

Αναδείξαμε στην πράξη πως όλα αυτά ήταν προαπαιτούμενα του λεγόμενου ‘’ταμείου ανάκαμψης’’ ώστε να μπορεί να εκταμιευτεί ζεστό χρήμα για την ενίσχυση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Μετρήσαμε βήματα και αποδείχθηκε πως μόνο με τον συλλογικό αγώνα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Να κάνουμε πράξη τα αυτονόητα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.

Για όλα αυτά καλούμε τα σωματεία μας να συνεδριάσουν ώστε να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 28 Φλεβάρη.

Ενώνουμε την φωνή μας μαζί με τους εργαζόμενους. Με άλλους φορείς μικρών επαγγελματιών.

Με τη μικρομεσαία αγροτιά που βρίσκεται ξανά στα μπλόκα διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης των επιπτώσεων της ακρίβειας αλλά και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους εξαιτίας

της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες πλημμύρες.

Με τους φοιτητές, που διεκδικούν την αναβάθμιση της δημοσίας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης για να μπορούν να σπουδάσουν με αξιοπρέπεια χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες τους.

Απαιτούμε:

 • Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος.
 • Κατάργηση του πρόσφατου νόμου για τη φορολογία των επαγγελματιών και κάθε τεκμαρτής φορολόγησης
 • Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.
 • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
 • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Άμεση χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και χωρίς προϋποθέσεις σε όλους

Η συλλογική πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                                Ο  Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Φλώκος                                                                        Νίκος Γεροντής